Rochefort Trappist

Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort in de provincie Namen wordt gebrouwen. De Cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield. De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefortbier werd rond 1899 gebrouwen. In de nacht van 29 op 30 december 2010 wordt een deel van de abdij verwoest door brand. De brand ontstaat tijdens het avondmaal van de monniken en verwoest een zijbeuk van de abdij. Er ging geen bier verloren, dat was een leugen van een op sensatie beluste reporter.

Abdij

De Cisterciënzers van de Strikte Observantie, zoals de trappisten officieel voluit heten, staan bekend om hun afzondering: de kloostergebouwen en de meeste brouwerijen zijn verboden terrein voor gasten. Er zijn nog een vijftiental oudere monniken.

Dit resulteert in een niet-economische verkoop: de monniken maken geen reclame, doen niet mee aan moderne trends – ze hebben bijvoorbeeld pas sinds 2006 een website – en produceren slechts wat ze nodig hebben voor hun dagelijkse bestaan en om een deel aan goede doelen te schenken. De verkoop aan de abdij vindt alleen in het weekend plaats.

Op 29 december 2010 werd het oude gedeelte van de abdij door een brand verwoest. De bibliotheek, de kapel, de woonvertrekken van de monniken en de brouwerij, waar het trappistenbier wordt gebrouwen, bleven gespaard.

Bieren

Rochefort 6: rode kroonkurk, 33 cl, 7,5% alc.

Rochefort 8: groene kroonkurk, 33 cl, 9,2% alc.

Rochefort 10: blauwe kroonkurk, 33 cl, 11,3% alc.

De totale jaarlijkse bierproductie bedraagt zo’n 15.000 hectoliter. Het bier wordt doorgaans geserveerd in een bijbehorend Rochefortglas, nochtans zijn er in de nabijgelegen stad Rochefort ook keramieken bierpullen en -bokalen te koop. Huidig brouwingenieur is Gumer Santos.

Příspěvek byl publikován v rubrice duševní striptýz a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Komentáře nejsou povoleny.